Oorspronkelijke uitdaging

De digitalisering in de zorg is in volle gang. Niet alleen binnen zorginstellingen, maar juist ook daarbuiten: in aanleunwoningen, zorgondersteunende woonomgevingen en zelfs in de thuissituatie. Zorgprofessionals werken steeds vaker wijkgericht en buiten de muren van hun traditionele instelling. Dit betekent dat ook daar veilige, betrouwbare en beheersbare dataverbindingen nodig zijn. De uitdaging? Er is nog geen uniforme, toegankelijke infrastructuur voor deze gedecentraliseerde zorgvormen. Tegelijkertijd groeit de behoefte aan digitale toepassingen zoals domotica, beeldzorg en monitoring op afstand. Maar het ontbreekt vaak aan goede technische randvoorwaarden, schaalbaarheid en onderlinge afstemming.

 

Analyse van het vraagstuk

Traditioneel worden zorgtoepassingen binnen instellingen ondersteund door een goed netwerk. Maar zodra zorg zich verplaatst naar de wijk of thuissituatie valt deze structuur grotendeels weg. Verschillende zorgaanbieders creëren zelf oplossingen, met wisselend succes. Daarbij lopen ze tegen tal van obstakels aan: versnippering van netwerken, gebrek aan standaardisatie, complexe beheerstructuren en het ontbreken van veilige, betrouwbare verbindingen.
Technisch gezien zijn er drie lagen waarop datacommunicatie zich afspeelt: de fysieke verbinding (laag 1 – dark fiber), de belichting (laag 2 – bijv. met Ethernet), en de dataverkeerstoepassing (laag 3 – internet). Kritische zorgtoepassingen in de wijk hebben baat hebben bij een keuzemogelijkheid van gebruik tussen de verschillende lagen, bijvoorbeeld als medische gegevens niet via het publieke internet mogen worden verstuurd. Deze nieuwe realiteit vraagt om een toekomstbestendige netwerkstructuur die zorgbreed inzetbaar is.

 

wdm-glasvezel-netwerkcapaciteit-optimalisatie

Resultaten en voordelen

De Regionale Zorginfrastructuur maakt het mogelijk om zorg slimmer en efficiënter te organiseren. Meerdere zorgaanbieders kunnen dezelfde infrastructuur gebruiken zonder in te leveren op veiligheid of kwaliteit. De beheerkosten worden verlaagd en er ontstaat één aanspreekpunt voor connectiviteit.
Zorginstellingen en samenwerkingspartners ervaren bovendien de voordelen van standaardisatie, schaalbaarheid en toekomstbestendigheid. De infrastructuur maakt het mogelijk om snel op te schalen bij nieuwe zorglocaties of ontwikkelingen in de zorg. En doordat al bewezen technologieën worden ingezet, is de betrouwbaarheid hoog.
Voor zorgverleners en mantelzorgers betekent dit minder rompslomp en meer focus op waar het echt om draait: goede zorg.

 

connectie-brainport-ondersteuning-telecombedrijven-betrouwbare-schaalbare-netwerkoplossingen-scaled