Oorspronkelijke uitdaging
De digitalisering in de zorg is in volle gang. Niet alleen binnen zorginstellingen, maar juist ook daarbuiten: in aanleunwoningen, zorgondersteunende woonomgevingen en zelfs in de thuissituatie. Zorgprofessionals werken steeds vaker wijkgericht en buiten de muren van hun traditionele instelling. Dit betekent dat ook daar veilige, betrouwbare en beheersbare dataverbindingen nodig zijn. De uitdaging? Er is nog geen uniforme, toegankelijke infrastructuur voor deze gedecentraliseerde zorgvormen. Tegelijkertijd groeit de behoefte aan digitale toepassingen zoals domotica, beeldzorg en monitoring op afstand. Maar het ontbreekt vaak aan goede technische randvoorwaarden, schaalbaarheid en onderlinge afstemming.

Analyse van het vraagstuk
Traditioneel worden zorgtoepassingen binnen instellingen ondersteund door een goed netwerk. Maar zodra zorg zich verplaatst naar de wijk of thuissituatie valt deze structuur grotendeels weg. Verschillende zorgaanbieders creëren zelf oplossingen, met wisselend succes. Daarbij lopen ze tegen tal van obstakels aan: versnippering van netwerken, gebrek aan standaardisatie, complexe beheerstructuren en het ontbreken van veilige, betrouwbare verbindingen.
Technisch gezien zijn er drie lagen waarop datacommunicatie zich afspeelt: de fysieke verbinding (laag 1 – dark fiber), de belichting (laag 2 – bijv. met Ethernet), en de dataverkeerstoepassing (laag 3 – internet). Kritische zorgtoepassingen in de wijk hebben baat hebben bij een keuzemogelijkheid van gebruik tussen de verschillende lagen, bijvoorbeeld als medische gegevens niet via het publieke internet mogen worden verstuurd. Deze nieuwe realiteit vraagt om een toekomstbestendige netwerkstructuur die zorgbreed inzetbaar is.

De oplossing van Connectie Brainport
Connectie Brainport, met haar onderdelen BRE, GVE en EFX, ontwikkelt samen met zorginstellingen een Regionale Zorginfrastructuur (RZI). Deze infrastructuur maakt het mogelijk om op een veilige en flexibele manier dataverbindingen te realiseren – in zorginstellingen, in de wijk en thuis. Het model is gebaseerd op het vertrouwde concept van de Eindhoven Fiber Exchange (EFX): open, onafhankelijk maar vooral ook betrouwbaar.
Op basis van deze structuur worden zorglocaties – van wijkverpleegpost tot aanleunwoning – verbonden via op maat gemaakte verbindingen. Afhankelijk van de zwaarte van het dataverkeer kan dit via dark fiber, belichte verbindingen of zelfs mobiele netwerken (4G/5G). Door slimme filters en netwerkbeheer kunnen verschillende partijen gebruikmaken van hetzelfde fysieke netwerk zonder in elkaars datapaden te kunnen treden. En dankzij SD-WAN-technologie zijn de zo belangrijke ‘beheer op afstand’ en ‘monitoring’ mogelijk.
Een concreet voorbeeld is de inzet van domotica en slimme toepassingen zoals personenalarmering, valdetectie, digitale deursloten en medicijndispensers. Deze toepassingen vragen allemaal om stabiele en veilige connectiviteit. Door het gebruik van een universele “home-base-unit” kunnen deze toepassingen eenvoudig worden aangesloten en beheerd. En met integratie van AI wordt de stap gemaakt van reactieve zorg (valdetectie) naar proactieve zorg (valpreventie).

Resultaten en voordelen
De Regionale Zorginfrastructuur maakt het mogelijk om zorg slimmer en efficiënter te organiseren. Meerdere zorgaanbieders kunnen dezelfde infrastructuur gebruiken zonder in te leveren op veiligheid of kwaliteit. De beheerkosten worden verlaagd en er ontstaat één aanspreekpunt voor connectiviteit.
Zorginstellingen en samenwerkingspartners ervaren bovendien de voordelen van standaardisatie, schaalbaarheid en toekomstbestendigheid. De infrastructuur maakt het mogelijk om snel op te schalen bij nieuwe zorglocaties of ontwikkelingen in de zorg. En doordat al bewezen technologieën worden ingezet, is de betrouwbaarheid hoog.
Voor zorgverleners en mantelzorgers betekent dit minder rompslomp en meer focus op waar het echt om draait: goede zorg.

Conclusie
De Regionale Zorginfrastructuur ontwikkeld door Connectie Brainport met de zorginstellingen biedt een concreet en schaalbaar antwoord op de groeiende vraag naar veilige en beheersbare digitale zorgverbindingen buiten de muren van instellingen. Door de samenwerking ontstaat een gedeelde, toekomstgerichte infrastructuur die ruimte biedt voor innovatie, samenwerking en betere zorg. Zo maken we samen digitale zorg écht mogelijk – thuis, in de wijk en daar waar het nodig is.
