Oorspronkelijke uitdaging

De Gemeente Eindhoven heeft een continue complexe uitdaging: hoe zorg je voor een optimale doorstroming van het verkeer in een drukke stad als Eindhoven? Dit vereist een flexibele en betrouwbare verbinding naar elke verkeersregelinstallatie (VRI) in de stad zodat de verkeersexperts gewenste aanpassingen snel en gemakkelijk te kunnen doorvoeren. Bovendien moet de inrichting van deze dienst voldoen aan strenge eisen op het gebied van beschikbaarheid en veiligheid.

 

Analyse van het vraagstuk

Enkele jaren geleden besluit Gemeente Eindhoven dat het flexibel elke VRI in de stad wil kunnen benaderen en eventueel aanpassen aan een veranderde situatie. De meeste VRI’s in Eindhoven maakten nog gebruik van verouderde koperlijnen met beperkte capaciteit. Daarnaast kondigt de exploitant van die koperlijnen aan deze infrastructuur binnenkort uit te faseren, wat de urgentie verhoogt. Het  grote aantal VRI’s en de noodzaak tot duidelijke demarcatie van verantwoordelijkheden en service level agreements (SLA’s) maken de hele situatie extra uitdagend.

 

gemeente-eindhoven-analyse-vri-koperlijnen-uitfasering-service-level-agreements

Resultaten en voordelen

Verkeersexperts kunnen op elk moment van de dag een VRI op afstand benaderen, bijvoorbeeld vanuit hun kantoor. Dit maakt het mogelijk om snel in te grijpen bij werkzaamheden of verkeersproblemen, zoals het tijdelijk uitschakelen van verkeerslichten of het aanpassen van de doorstroming.

Daarnaast biedt de verhoogde capaciteit van de Dark Fibers nieuwe mogelijkheden. Op drukke verkeerspleinen kunnen camera’s worden geplaatst om verkeersstromen in real-time te monitoren en bij te sturen. Dit draagt bij aan een veiligere en leefbaardere stad. Bovendien kunnen kruispunten dankzij de nieuwe infrastructuur dienen als locaties voor andere sensoren, zoals beveiligingscamera’s rondom voetbalstadions, treinstations en uitgaansgebieden.